15 December 2009

Akikah Fatihi...

Alhamdulillah akhirnya dapat juga buat akikah utk Fatihi....
Asyik tertangguh jer dengan hal itu ini... *bukan alasan yer*
Tapi kali ni aku dan hubby tekad ..NO EXCUSE... *berkobar-kobar*
Plan AKIKAH TIHI mesti buat by end of this year..yer...yer..MESTI JUGAK!!!
Nanti tahun depan Tihi dan 2 thn... kang tak sempat pulak.....camner ni!!!.... *panic attack*

Dah lar ibadah akikah ni sekali seumur hidup...

Lepas dah berbincang mak & PIL dengan dia orang tersangat-sangat bersetuju ...
Benda baik tak elok ditangguh-tangguhkan..
So Akikah fatihi dibuat sehari sebelum Hari Raya Haji.....
Untuk akikah anak lelaki haruslah disembelih 2 ekor kambing .
Bab masak-memasak serahkan pada MIL .Mak memang terror bab ni...*ikhlas puji*
Yerlar saper lagi nak puji haruslah menantu yang sorang niii.. :p

Bab-bab pilih kambing ni FIL yang uruskan.
Kita orang mana lar pandai nak menilik rupa paras kambing..
Yang penting cukup syarat....
Kalo bab makan steak kambing pandaiiii lar... ekeke..

Masa hari pilih kambing tur aku & hubby tak der sama..sebab ada kerja yang perlu dibereskan..
FIL siap pesan lagi tak payah nak risau-risau pandailar dia uruskan semuanya....
Tapi teringin nak tengok kambing kena sembelih okay...teringinn sesangattt!!
Walaupun dah banyak kali tengok kambing kena sembelih kat TV tapi cam tak sama...
Bukan lar jakun cuma nak ada pengalaman sendiri...anak sendirikan..

Nasib baik ada BIL aku yang cukup memahami situasi kesibukan kita org ini... *ayat tak bleh blahhh*
Siap amik video dan gambar...pastu send kat kita orang..thanks bro!!
Terharu betul *nangesss*
Pastu aku siap ada satu perasaan yang ntahh..tak tau nak describe camni...cambest jerr
Called hubby dia ada rasa apa-apa tak? Hubby pun ada rasa juga...
Mungkin sebab dah niat dan benda baik...Allah permudahkan....
Masa tym sembelih tur MIL cakap 2 ekor kambing tur diam jer tak banyak songeh meragam...senang nak diuruskan...


So far semuanya berjalan lancar...


Alhamdulillah semuanya dah selesai..


Semoga kambing-kambing itu akan menjadi tunggangan buat anakku-Fatihi di akhirat kelak....Insyallah...






***Pictures was taken by my BIL...ngeh..ngehh






kambing -kambing ini sudah disembelih






dibersihkan dan dibuang kulitnya


Kata FIL semua kulit dan apa-apa jua yang ada pada kambing-kambing itu tidak dibuang sebaliknya ditanam..



Semoga kambing-kambing ini akan jadi tunggangan buat anakku-fatihi...Amin..






2 comments:

Mommy Delta said...

Laaa...kenapa tak ckp buat akikah fatihi? Huhu..Anyway, blog lama aku dah lock..Aku blog kt tmpt baru (sementara je kot)..tp takyah link tau..hehe...lepas selamat menikah baru bukak balik kot..

Ayu SHAMZA EaRyMuA said...

cam lebih kurang je aqiqah airyss n tihi ni, hehe.. cuma airyss punya Xmas night, sempena cuti2 malaysia n baru pas abis pantang.. anyway, semoga semuanya berjalan baek lepas ni..